Dodi-Doodles

Bezint eer u begint

U wilt een hond, weet u het zeker?Babs en Tess zittend.

Het lijkt zo leuk: zo'n vrolijke kameraad in huis. Vaak is het dat gelukkig ook, máár...:

Een Australian Labradoodle wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven. De positieve kanten van deze invloed op uw leven heeft u zelf al bedacht, anders zou u immers niet overwegen een hond te kopen. Een van de redenen kan allergie voor honden zijn. Zie hiervoor ook "Als u allergisch bent".
Enkele mogelijk negatieve aspecten:

  • Gebondenheid: u kunt uw hond niet overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond.
  • Dagelijkse tijds-investering: iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen / opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur... Zeker wanneer u een pup koopt is de tijds-investering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basis-opvoeding.
  • Geld-investering: Natuurlijk zult u een aanschafprijs voor uw hond moeten betalen, maar denk ook aan kosten voor voer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo'n € 60,00 per maand!), dierenartskosten of verzekeringskosten (zolang u hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond vaak ziek is of gewond raakt?), kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes etc.), hondenbelasting, evt. pensionkosten etc.
  • Bedenk dat een hond niet vanzelf een goed opgevoede en sociale hond wordt! Het opvoeden van een hond tot een trouwe kameraad kost tijd, heel veel tijd. En inzicht, niet te vergeten. Niet iedereen zal even gemakkelijk een hond werkelijk begrijpen en vanuit dit begrip de hond begeleiden in allerlei leerprocessen.